0264 278 02 020532 792 63 12

Hoşgeldiniz. Bugün

ARI HASTALIKLARI VE ZARARLILARININ SINIFLANDIRILMASI

Ana Sayfa » ARI HASTALIKLARI VE ZARARLILARININ SINIFLANDIRILMASI

-ARI HASTALIK VE ZARARLILARI-

Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması

Arının gelişme dönemi pek çok hastalık etmeni ve zararlı için uygun ortam oluşturduğundan arılarda çok sayıda hastalık ve zararlı görülmektedir. Bununla birlikte, dünyadaki hızlı ulaşım, kıtalar ve ülkelerarası arı, arı ürünleri ve arıcılık malzemeleri ticareti arı hastalıklarının kısa sürede tüm ülkelere yayılmasına neden olmaktadır.

Benzer şekilde, gezginci arıcılık da hastalık ve zararlıların ülke içindeki hızlı yayılışında önemli bir etkendir. Arı hastalıkları genellikle ilkbahar aylarında görülür. Bunun başlıca nedeni ilkbahar aylarında özellikle yavru yetiştirme faaliyetinin büyük hız kazanmış olması ve beklenmeyen soğuk ve yağışlı havalardır. Bu nedenle bu kritik dönemde arıların özellikle yavru hastalıklarına karşı korunması için, koloni kontrollerinde koloninin üşütülmemesine özen gösterilmelidir

Arı hastalıkları, hastalığı oluşturan etmene göre; bakteriyel (Amerikan ve Avrupa Yavru Çürüklüğü, Septisemi), fungal (Kireç ve Taş hastalığı), viral (Kronik ve Akut Arı Felci), paraziter (Varroa jacobsoni ve Acarapis voodi) ve Protozoan (Nosema ve Amoeba) ya da hastalığın oluştuğu konukçuya göre; Ergin ve Yavru Arı Hastalıkları olarak sınıflandırılabilir. Pek çok patojen arıların gerek gelişme gerekse yetişkin dönemlerinde hastalık oluşturabilir. Ancak bu patojenlerin hepsi aynı derecede tehlikeli değildir. Amerikan yavru çürüklüğü ve varroa gibi çok tehlikeli ve hızlı yayılıcı bazı arı hastalık ve zararlılarının kontrolünde “Ulusal Kontrol Programları”na ihtiyaç duyulur. Halihazırda ülkemizde mevcut olup ve ülkemiz arıcılığı için önemli bulunan bazı arı hastalık ve zararlıları aşağıda verilmiştir.

 

1) Yavru Hastalıkları

a) Amerikan Yavru Çürüklüğü

b) Avrupa Yavru Çürüklüğü

c) Kireç Hastalığı

2) Ergin Arı Hastalıkları

a) Nosema

3) Paraziter Hastalıklar

a) Varroa

Arı Zararlıları

1) Petek Güvesi

2) Eşek Arıları

23 Aralık 2014

  • BİRLİK BAŞKANI

    Mustafa ÖR


  • İLETİŞİM BİLGİLERİ

    İLETİŞİM
    TEL: 0264 278 02 02
    FAX: 0264 278 02 05
    GSM: 0532 792 63 12
    E-MAİL: adabir54@hotmail.com